Biopool: een natuurvriendelijk zwembad

Als het gaat om zwemmen in de tuin is er een onderscheid tussen twee verschillende mogelijkheden: een zwembad en een zwemvijver. Mensen die voorkeur hebben voor optimaal comfort en kraakhelder water kiezen voor een zwembad. Mensen die een voorkeur hebben voor zwemmen in de natuur, zonder chemicaliën, verkiezen een zwemvijver. Beide opties hebben hun voordelen en hun nadelen, wat het soms lastig maakt om te kiezen. Gelukkig is daar de gulden middenweg. Een comfortabel zwembad waar het zwemwater kraakhelder is én zonder chemicaliën gereinigd wordt; de biopool.

Wat is een biopool?

Een biopool is een zwembad wat op een biologische manier wordt gefilterd en schoongehouden. Het zwembad wordt dus gefilterd zonder de toevoeging van chemicaliën. Dit is niet alleen goed voor uw huid en haar, maar ook goed voor de natuur. Qua vorm en extra opties is een biopool te vergelijken met een bouwkundig zwembad. Zo kunt u in uw biopool verwarming, verlichting, tegenstromen, watervallen en nog veel meer verwerken. Een biopool staat garant voor natuurlijk zwemplezier, het hele jaar door. Onderhoud is bij een biopool wel complexer dan bij een traditioneel zwembad, maar met onze schoonmaak- en onderhoud service hoeft u zich daar geen zorgen over te maken.

Voordelen van een biopool

Biopool-biologisch-zwembad-Waterwel
Biopool-biologisch-zwembad-met-planten-Waterwel

Nadelen van een biopool

buitenzwembad-ederveen-waterwel

Het verschil tussen een zwembad en een biopool

Het verschil tussen een bouwkundig zwembad en een biopool is de waterzuivering. Traditionele zuiveringssystemen gebruiken chemicaliën om het zwembadwater schoon, hygiënisch en helder te houden. Het meest bekende middel is natuurlijk het chloor. Hoewel chloor niet schadelijk is in de juiste dosis, kan het wel tot huidirritatie leiden bij mensen met een gevoelige huid. In een biopool worden er geen chemicaliën gebruikt in het zuiveringsproces, waardoor het zwembadwater vriendelijker is voor de huid.

Het waterzuivering-systeem van een biopool

Het waterzuivering-systeem van een biopool werkt op basis van hydrolyse. Hydrolyse is een proces waar watermoleculen worden gesplitst. Hierdoor wordt door de spanning die in het water ontstaat de chemische verbinding van het water gebroken. De ionen (moleculen met een positieve of negatieve lading) die door dit proces worden geproduceerd hebben een desinfecterende werking. Dit zorgt ervoor dat algen worden gedood voordat ze kunnen groeien. Door de toevoeging van een uv-filter en een fosfaatfilter worden ook de voedingsstoffen van algen uit het water gefilterd, waardoor het water kraakhelder blijft. Met een robotstofzuiger kunt u eventueel vuil eenvoudig van de bodem laten verwijderen.

zwemvijver-hattem-waterwel

Verschillen tussen een biopool en een zwemvijver

Een zwemvijver biedt, net als een biopool, natuurlijk zwemplezier. Zwemvijvers hebben een wat meer natuurlijke vorm dan een biopool en zijn structureel en technisch anders opgebouwd. Qua opbouw is een zwemvijver vergelijkbaar met een reguliere vijver en is voorzien van waterzuiverende beplanting aan de randen van de vijver. Dit geeft een zwemvijver een natuurlijke uitstraling, maar maakt dat een zwemvijver minder comfortabel is dan een zwembad of biopool. Het water van een zwemvijver is troebeler dan het water van een zwembad of een biopool en het folie kan een groene film krijgen. Met een robotstofzuiger is deze film eenvoudig te verwijderen. Verder zijn opties als verwarming en inbouwverlichting niet mogelijk in een zwemvijver. In een biopool is dat wel mogelijk. In gebruik en aankleding is een biopool dus meer te vergelijken met een traditioneel zwembad.
Waterwel-Showroom-buitenkant

Uw biopool van Waterwel

Genieten van kraakhelder zwemwater, wat ook nog vrij is van chemicaliën? Dan is een biopool van Waterwel een prachtige keuze. Een biopool van Waterwel is volledig naar eigen wens op maat samen te stellen. Als gespecialiseerde zwembadbouwer begeleiden wij u tijdens het complete proces en bieden we een uitgebreid optiepakket aan. Benieuwd naar de mogelijkheden? In onze showroom vertellen we u graag meer. Maak een afspraak met een van onze adviseurs en laat u inspireren.

Bezoek onze showroom

Laat je inspireren en adviseren

Geheel vrijblijvend

Een offerte op maat